Standardi rase

Romanovska ovca – Carska ovca nastala je u Rusiji sredinom 19. veka u dolini reke Volge u Jaroslavskoj oblasti.

Romanovska ovca

Romanovska ovca – Carska ovca nastala je u Rusiji sredinom 19. veka u dolini reke Volge u Jaroslavskoj oblasti. Ime je dobila po okrugu Romanovo-Borisoglebsk koji se nalazi u okolini današnjeg grada Tutaev. Od samog starta izvršena je oštra selekcija prema plodnosti, a posledica tog selekcijskog rada je najplodnija rasa ovaca na svetu.

Plodnost

Prosečna plodnost romanovskih ovaca iznosi oko 250% po jagnjenju (dok uz odličnu ishranu iznosi i preko 400% ) što bi značilo da se od 100 ovaca dobija 250 do 400 jaganjaca u jednom jagnjenju. Ove ovce takođe imaju i izraženu policikličnost, što znači da se uz odgovarajuću ishranu mogu postići jagnjenja prirodnim putem na svega šest meseci. U jednoj godini se od jedne ovce kada se jagnje svakih 6 meseci dobija u proseku od četri do šest jagnjadi, što je broj koji nijedna druga rasa ne može dati. Na taj način od jednog stada dobijemo od 120 do 170 kg jagnjadi žive mere ako uzmemo da je prosečna težina jagnjadi oko 30 kg. Tu količinu jagnjećeg mesa po ovci prirodnim putem ne može dati nijedna druga rasa za isti period odgoja jagnjadi.

Ovnovi imaju grivu od dugih crnih osijastih vlakana oko vrata i na prednjem delu grudi. Prinos vune po ovci iznosi 1,4 – 1,6 kg, a kod ovnova 2 – 3 kg. Noge, lice i uši kod životinja ove rase su obrasli kratkom crnom dlakom, a delimično belom zbog šara koje se javljaju. Kod ovaca ove rase dosta dobro je izražena sposobnost za proizvodnju mleka.

Dimenzije

Ova ovca je skromnijih dimenzija (50 do 60 kg) i samim tim troši manje hrane od ovaca koje teže od 70 do 100kg. Grla ove rase su jako otporna, bez ikakvih posebnih zahteva prema ishrani i smeštaju. Ova ovca je sitnije građe. Ovce dostižu kilažu od 50 do 60 kg, a naše imaju od 70 kg do 80 kg , dok ovnovi dostižu od 70 do 90 kg, a naši ovnovi od 100 kg do 120 kg , a elitna grla preko 100 kg. Imaju malu uglastu glavu sa zaobljenom lobanjom i kratkim ustima kao i repom koji iznosi od 10 do 15 cm. Visina grebena ovaca je od 60 do 62 cm, a ovnova oko 64 ili 65 cm. Veoma su stabilne konstitucije, imaju kratke noge i veoma sitne kosti zbog kojih se lako jagnje. Takodje, odmah po jagnjenju, novorodjena jagnjad su veoma vitalna i počinju jesti već sa 5 do 7 dana, što je dosta ranije od jagnjadi drugih rasa. Jagnjad su na rodjenju potpuno crne vune sa dozvoljenim belinama na glavi, nogama i vrhu repa. Beline po telu osim na navedenim delovima tela nisu dozvoljene. Prosečna težina jaganjaca sa 100 dana iznosi 25-30 kg uz adekvatnu ishranu. Najbolji primeri dostižu težinu od preko 40kg za 100 dana. Vuna je gruba, ima sivu boju, zbog mešavine finih, belih vlakana. Takodje je puna i crnih osijastih vlakana. 

Agrosaveti-romanovska-ovca-Vajska-02
Parenje i polno sazrevanje

Ovce se pare već posle 30 dana po jagnjenju i po tome su jedinstvene u svetu, dok npr. drugim rasama treba najmanje 42 dana. Romanovske ovce imaju nešto kraći period gravidnosti od 138 do 143 dana, sve ovo utiče da se dobija jagnjenje svakih 6 meseci kod ovaca ove rase i njihovih potomaka. Ovce ove rase veoma rano polno sazrevaju. Mlada grla su polno zrela za jedno 4-5 meseci. U priplod ženska grla se uglavnom puštaju sa osam meseci, tako da se prvi put jagnje sa godinu dana i već u prvom jagnjenju prosečna plodnost je oko dva jagnjeta po ovci, jedinčad su retka a dešavaju se i trojke i četvorke kod elitnih grla koja su odlično hranjena.

Mleko

Kod ovaca ove rase dosta dobro je izražena sposobnost za proizvodnju mleka odličnog kvaliteta. Sa prosečnom proizvodnjom mleka od 150 do 200 litara u laktaciji, ova ovca bez problema othrani svoje leglo koje nekad broji i od 5 do 6 jagnjadi. U laktacionom periodu od 100 dana, ovce u proseku proizvedu od 100 do 150 litara mleka, a rekorderke proizvedu i po 200 litara mleka, pa i više. Zbog visoke plodnosti, relativno dobre proizvodnje mleka i velike vitalnosti, ovce ove rase su uvožene u različite krajeve balkanskih država, radi ukrštanja sa domaćim rasama ovaca, gde su ostvareni različiti rezultati.

posetite nas i uživajte

Kontaktirajte nas za sva pitanja

O Romanovskim ovcama se dosta zna, ali mora još da se uči!